Fundatia Solidaritate si Speranta, infiintata in august 2002, este o organizatie nonguvernamentala si nonprofit aflata sub patronajul Arhiepiscopiei Iasilor, care implementeaza programe sociale, filantropice,  culturale, educationale, civice etc.

Fundatia a participat, in calitate de membru fondator, la constituirea Federatiei Filatropia a Patriarhiei Romane, alcatuita din ONG-urile Eparhilor Patriarhiei Romane cu activitate principala in domeniul  asistentei sociale si are infiintate  9 filiale la Botosani, Pascani, Hirlau, Saveni, Piatra Neamt, Tg. Neamt, Roznov, Darabani, Savinesti.

Fundatia Solidaritate si Speranta are ca scop:

 • combaterea marginalizarii sociale, saraciei si suferintei, incurajarea permanenta la dezvoltarea persoanei umane in comunitate, prin solidaritate si angajament social;
 • lupta impotriva disparitatilor, discriminarii sociale si pentru imbunatatirea calitatii vietii;
 • promovarea intelegerii sociale, in spiritul dialogului si parteneriatului.

In prezent, in cadrul Fundatiei Solidaritate si Speranta functioneaza:

 • Centrul de zi pentru copii Sfanta Marina ofera copiilor defavorizati din Municipiul Iasi posibilitatea de a primi zilnic o masa calda si educatie adecvata varstei.

A fost infiintat in luna noiembrie 2006 si isi propune prevenirea abandonului scolar in randul copiilor proveniti din familiile defavorizate si marginalizate social din Municipiul Iasi. In acest sens, beneficiarii directi sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 6/7 – 10/11 ani, care provin din familii defavorizate si care prezinta un  risc ridica de abandon scolar.

 • Centrul de zi pentru copii Mia Casa asigura zilnic un pranz cald unor copii proveniti din familii defavorizate din comuna Barnova si le da sansa la a primi educatie si afectiune;

Acest centru se doreste a fi o a doua casa, un loc cu liniste, povesti, joaca si cantec pentru cei 27 de copii inscrisi, proveniti din familii cu grave probleme materiale sau afective, oferindu-le posibilitatea ameliorarii sechelelor cauzate de malnutritie si rahitism si a primirii unei educatii adecvate in vederea integrarii lor viitoare socio-profesionale in comunitate.

 • Centrul  de ingrijire  la  domiciliu pentru batrani Sfantul Mina  ofera servicii de ingrijire si asistenta sociala la domiciliu pentru batrani aflati in situatii sociale grave, afectati de boli, invalidante (cancer in faze avansate, hemipareze secundare sechelelor de accident vascular cerebral, demente, insuficienta renala  si alte boli grave).

Ingrijirea   medicala la domiciliu (tratamente injectabile si perfuzabile, pansarea escarelor, recoltarea de analize, efectuarea electrocardiogramei, kinetoterapie) este dublata in cazurile fara sprijin familial de serviciile de ingrijire de baza (toaleta generala, efectuarea menajului ai a cumparaturilor, mobilizare) ai de suport (oferirea hranei calde la domiciliu, a scutecelor pentru adulti si a medicamentelor necesare). Membrii  echipei utilizeaza pentru deplasari cele 3 autoturisme Matiz achizitionate in anul 2007, aflate intr-o stare avansats de deteriorare, ce necesita din ce in ce mai frecvent reparatii costisitoare ce pun in dificultate derularea serviciilor.

 • Centrul de  consiliere si reabilitare pentru persoane dependente de alcool si droguri Santul Nicolae  ofera asistenta psihologica, spirituala si sociala persoanelor dependente, dar si membrilor familiilor acestora. De activitătile de informare si prevenire derulate in scoli, licee, spitale, penitenciare sau parohii au beneficiat in anul 2010 peste 9000 de persoane.
 • Cantina sociala Sfantul Sava asigura zilnic pranzul pentru un numar peste 85 batrani, bolnavi si copii din familii defavorizate.
 • Centrul Sfintii Ioachim si Ana are ca scop desfasurarea activitatilor pro-vita prin
  informarea persoanelor privind riscurile si consecintele acestui fenomen asupra femeii, familiei, societatii, precum si prin oferirea de solutii personalizate fiecarui caz in parte.
 • Centrul de recuperare medicala Sfanta Ana ofera gratuit servicii medicale si de recuperare pentru persoane greu deplasabile. Serviciile de ingrijire  medicala gratuita la domiciliu se concretizeaza in tratamente injectabile si perfuzabile, pansarea escarelor, recoltarea de analize, efectuarea electrocardiogramei, kinetoterapie, etc.
 • Centrul de incluziune sociala ofera consiliere psihologica si de orientare profesionala, precum si cursuri de calificare si recalificare pentru pentru persoane din medii defavorizate.
 • Scoala Postliceala pentru Pedagogi de Recuperare Olga Sturdza se doreste a fi un model de bune practici in domeniul educatiei adultilor care doresc sa obtina o calificare europeana in domeniul social.
 • Centrul de Formare in Agroecologie urmareste promovarea si transmiterea principiilor, cunostintelor si practicilor agroecolgiei ca etica a vietii sanatoase, ce vizeaza imbunatatirea conditiei persoanei umane si a mediului sau natural.
 • Centrul de Studii Interdisciplinare in Religie si Stiinta a fost infiintat pentru promovarea dialogului interdisciplinar in randul studentilor, profesorilor si la nivelul publicului larg

 Activitatea acestor centre se desfasoara in mod absolut caritabil si vizeaza imbunatatirea calitatii vietii pentru persoanele aflate in dificultate din municipiul Iasi.

Reclame